Staklene ograde

Staklene ograde

Staklene ograde imaju mnogo prednosti ispred ograda od drugih vrsta materijala. Ne zahtijevaju nikakvo održavanje poput bojanja jer materijal je trajan i ne stari te vrlo otporan na atmosferilije. Ukoliko su transparentne one pružaju barijeru i otvaraju pogled.

Svrha ograde je zaštita od pada što se osigurava tako da u slučaju loma jedne plohe druga ostane nosiva i zaštiti od pada. U pravilu su kaljene, a sve više i polukaljene. Osim prozirnih, staklene ograde mogu biti lagano tonirane (sive, brončane, zelene..), neprozirne (bijele, crne, emajlirane) ili čak s digitalnim printom ili pametnim staklom. Najčešće su ograde od ravnog ali mogu se izraditi i od savijenog stakla.

U pravilu se mogu podijeliti na tri vrste ovisno o načinu montaže. Spider ograde koje se montiraju točkasto na inox vijke, uklještene ograde koje se montiraju u linijske podne metalne profile i ograde koje se montiraju na stupiće ili konstrukcije koje mogu biti od aluminija, čelika ili drva. Na vrh staklene ograde moguće je ugraditi i rukohvate. Nosači stakla mogu se plastificirati u bilo koju boju. Mogu se koristiti za stubišta, terase, francuske balkone i slično.

Više o staklenim ogradama na ovom linku